Winkel

Wakuli

Voor de koffieliefhebbers onder ons zijn er meerdere keuzes beschikbaar om ook hierin eenvoudig een groene keuze te maken. Koffie is niet het meest duurzame product, want het vraagt best wat om te kunnen groeien. Daarnaast zijn de omstandigheden ook daar van de boeren niet al te goed, zeg maar meestal ronduit slecht.

Wakuli is een Nederlands bedrijf dat het anders doet. Via korte lijnen zorgen zij voor smaaksensaties waarbij de boeren wél een eerlijke prijs krijgen!

Zelf moet ik nog weer eens een keer opnieuw bij ze bestellen, mijn schoonmoeder was er destijds niet van gecharmeerd dus toen samen abonnement koffiejongens gedaan. Wellicht bij hen op locatie nog weer eens proeven, want:

Ze hebben inmiddels ook 6 winkels/barren in Amsterdam én op 6 april openen ze ook de deuren in Utrecht, in jawel, de Twijnstraat!

Van de website

Wakuli schrijft:

Elk jaar wordt er wereldwijd ongeveer 200 miljard US dollar verdiend aan koffie, waarvan ongeveer 8% het inkomen is van koffieboeren. De prijs van koffie wordt bepaald op de beurs in New York en wordt sterk beïnvloed door de koffiereuzen die hun bonen voor de laagst mogelijke prijs inkopen via grote handelshuizen en tussenhandelaren.

12,5 miljoen koffieboeren wereldwijd verkopen hun koffie voornamelijk aan lokale tussenhandelaren en vertegenwoordigers van grote handelshuizen. Ze hebben nauwelijks marktinformatie en geen controle over de prijs. Meer dan 80% van deze boeren bezit gemiddeld minder dan 5 hectare landbouwgrond, waardoor het voor hen bijna niet te doen is om de eindjes aan elkaar te knopen. Hun strijd speelt zich af tegen een achtergrond van toenemende klimaatverandering en ecologische degradatie in alle koffieproducerende landen.

Slechte koffie! En wel op verschillende manieren. De koffiereuzen maken nauwelijks onderscheid tussen de koffiebonen die ze overal ter wereld inkopen. Bonen van hoge of lage kwaliteit, rijpe of onrijpe bonen: het wordt allemaal op één hoop gegooid en vervolgens kapotgebrand. Dat is jammer, want koffie kan zo spannend en divers zijn. In plaats van verbrand, bitter en saai.

Omdat koffieboeren nauwelijks genoeg verdienen om van te leven, kun je moeilijk van hen verwachten dat ze tijd, moeite en geld steken in het verzorgen van de natuur. Om dezelfde reden kunnen ze zich ook nauwelijks voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Het gevolg is dat oogsten mislukken, bodems worden uitgeput, bossen verdwijnen en dier- en plantensoorten uitsterven.

Product screenshot

Bekijk ook deze duurzame tips

Boot Koffie

BOOT Koffie: sinds 1973 ambachtelijk gebrande kwaliteitskoffie met eerlijke prijzen voor koffieboeren, van boon tot kopje.

IMG 2869

Ook qua drank is er een groene centrale winkel: de groene slijter met het grootste biologische assortiment van Europa

Ekoto

Kleine webshop met eten & drinken waarvan de herkomst volledig transparant is.

Boerschappen

Eerlijk, echt vers, gezonde én lekkerder eten, rechtstreeks van de boer.