Regeneratieve landbouw in NL
Er ontstaat een stille revolutie in het Nederlandse boerenlandschap, waar steeds meer boeren kiezen voor een aanpak die verder gaat dan 'duurzaam'. Regeneratieve landbouw bewijst dat voedselproductie en natuurherstel elkaar juist kunnen versterken. De beweging groeit snel - in 2024 werden al meer dan 350 initiatieven in kaart gebracht, van kleinschalige tuinderijen tot complete gemeenschapsboerderijen. Robbert en Petra van Geefeconomie hebben dit gedaan; kijk vooral ook verder op hun site!
Het bijzondere aan deze vorm van landbouw is de snelheid waarmee de natuur zich herstelt. Al in het eerste jaar zien boeren meer leven in de bodem terugkeren en neemt de insectenpopulatie toe. Deze praktijkvoorbeelden laten zien dat lokale voedselproductie hand in hand kan gaan met biodiversiteitsherstel, waarbij de verbinding tussen boer en burger weer centraal komt te staan.
De resultaten bij initiatieven als Lenteland tonen aan dat regeneratieve landbouw meer is dan een idealistische droom - het is een concrete weg naar een veerkrachtig voedselsysteem. Deze beweging laat zien hoe we door anders te boeren niet alleen ons voedsel kunnen produceren, maar tegelijk kunnen bijdragen aan een rijkere, levendige natuur.

Regeneratieve landbouw in NL schrijft:
In 2024 werkten wij volop mee aan de regeneratieve landbouwbewegening die gaande is.
Door bijna een jaar te wonen en werken op een natuurinclusieve boerderij in Nederland werd het ons helder dat de visie van Geefeconomie en de regeneratieve landbouw eenzelfde beweging is. Een beweging van herstel van (onze relatie met) natuur, waarin vanzelfsprekend de focus ligt op het creëren van een lokaal voedsellandschap waarin de korte keten tussen boer en burger uitgangspunt is.
Op deze pagina kun je zien op welke manier wij meebouwen aan de regeneratieve beweging. In maart 2024 vroeg Robbert via zijn LinkedIn om mooie regeneratieve initiatieven te verzamelen. De reacties waren overweldigend, er kwam uiteindelijk meer dan 350 tips voor natuurinclusieve boerderijen, tuinderijen, voedselbossen en winkels.
In november 2024 hebben wij deze initiatieven verzameld op een kaart, die hier te zien.
Op de kaart kun je alle initiatieven aanklikken, veelal zijn ze voorzien van contactgegevens zodat je kunt zien waar en wanneer ze te bezoeken zijn. De weg naar een duurzame toekomst
Bekijk ook deze duurzame tips

In de wondere wereld van wat er allemaal wordt aangeprezen als groen(er) is dit een boeiend platform voor meer achtergrond informatie.
Mijn eigen bedrijf mag natuurlijk niet ontbreken. Wij geven trainingen, workshops en maatwerk teamontwikkel trajecten gericht op lange termijn impact.

Documentaire over de Teflon industrie. Bekend van de anti aanbaklaag in oa tefal pannen en Gore-tex.

Whisky van Nederlandse bodem, duurzaam geproduceerd.

Een recente ontdekking via Saskia Sampimon-Versneij (the green list), een tijdschrift en platform over groene keuzes door te kiezen voor minder.