Merk

One World

In een tijd waarin we overspoeld worden met informatie, baant OneWorld een helder pad door de jungle van duurzaamheidsclaims en eerlijke handel. Als grootste Nederlandse journalistieke platform in zijn soort bereikt het jaarlijks twee miljoen mensen die willen begrijpen hoe hun keuzes hier verbonden zijn met levens elders.

Wat OneWorld zo bijzonder maakt is hun combinatie van diepgravende journalistiek met praktische handelingsperspectieven. Ze durven grote bedrijven ter verantwoording te roepen, maar blijven niet hangen in kritiek - ze laten juist zien wat wél werkt. Zoals wanneer ze onderzoeken of 'duurzame katoen' echt duurzaam is en vervolgens concrete alternatieven aanreiken.

Daarnaast hebben ze een vacaturebank met functies die er echt toe doen! Dus ben je klaar met je bullshit job?;) Kijk dan vooral ook hier!

Hun groeiende bereik laat zien dat er een sterke behoefte is aan journalistiek die verder kijkt dan de waan van de dag. Met elk artikel dat mensen helpt betere keuzes te maken, dragen ook zij bij aan een nieuwe norm waarin duurzaamheid en eerlijkheid vanzelfsprekend zijn.

Van de website

One World schrijft:

Je staat in de supermarkt en je weet het even niet meer: kies je voor biologisch, of voor fairtrade? Je winkelt online en vraagt je af: hoe duurzaam is die duurzame katoen nu echt? En worden ze daar in India serieus beter van?

Door alles wat je hier doet, koopt, eet of uitstoot, ben je verbonden met mensen elders op de wereld. OneWorld maakt dat proces zichtbaar en laat zien wat jij kunt doen om de wereld duurzamer en eerlijker te maken.

We houden bedrijven en overheden aan hun duurzame beloftes, en schromen niet om grote concerns aan te klagen wanneer ze de waarheid achter hun producten verbloemen. En we brengen de verhalen die andere media laten liggen: waardoor slaan mensen in het Midden-Oosten op de vlucht, en wie profiteren daarvan?

OneWorld.nl is met 2 miljoen unieke bezoekers per jaar de grootste Nederlandse journalistieke website voor een eerlijke, duurzame wereld. Ons magazine verschijnt tien keer per jaar.

Social enterprise OneWorld staat op eigen benen 

Vanaf 2018 is OneWorld een zelfstandige social enterprise. Onze maatschappelijke missie – ‘journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld’ – staat altijd voorop. We willen zoveel mogelijk bereik en impact realiseren met onze producties en hebben geen winstoogmerk. Al onze verhalen worden mogelijk gemaakt dankzij betalende abonnees en partners. OneWorld krijgt sinds 2018 geen overheidssubsidie meer. 

Geschiedenis van OneWorld 

OneWorld bestaat sinds december 2011 en is het resultaat van een fusie tussen het tijdschrift IS (Internationale Samenwerking), het tijdschrift OnzeWereld en de website met vacaturebank www.oneworld.nl. Tot eind 2017 viel OneWorld onder Stichting NCDO dat werd gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Product screenshot

Op Instagram

@oneworldnl

Op 4 februari 2025:

De Afrikaanse leiders Patrice Lumumba (Congo), Thomas Sankara (Burkina Faso) en Eduardo Mondlane (Mozambique) waren hard op weg naar echte onafhankelijkheid van de kolonisator, gelijke deling van bodemrijkdom en vrouwenemancipatie, maar werden vroeg in hun politieke loopbaan vermoord. Wie waren deze revolutionairen, door wie het Westen zich bedreigd voelde?⁠ ⁠ 'Toen Lumumba politiek steeds meer werd tegengewerkt, wakkerden de Amerikaanse CIA en de Belgische autoriteiten dat vuurtje graag aan. Aanvankelijk werd de moord op Lumumba door de Belgische regering afgedaan als een interne ‘stammenstrijd’, maar in 2002 oordeelde een onderzoekscommissie dat de Belgische autoriteiten moreel verantwoordelijk waren voor de moord op de eerste premier van Congo. Op verzoek van Lumumba’s dochter stuurde…

Bekijk ook deze duurzame tips