Het paradijs op aarde
Het Paradijs op aarde begint in Nederland is een inspirerende documentaire van Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en nationale energiecommissaris, die een toekomst zonder schaarste voor ogen heeft. In deze film verkent Koornstra de mogelijkheden van de energietransitie en laat hij zien hoe Nederland kan transformeren naar een wereld waarin energie, vervoer en gezonde voeding voor iedereen toegankelijk zijn.
Met de focus op schone energiebronnen zoals zonne- en windenergie, toont de documentaire aan dat we ons huidige industriële systeem kunnen verduurzamen. Door te investeren in slimme technieken voor het opwekken, opslaan en distribueren van energie, wordt het mogelijk om energie bijna gratis te maken. Koornstra legt de nadruk op de kracht van collectieve gedragsverandering en hoe kleine, individuele keuzes kunnen bijdragen aan een grotere culturele verschuiving.
Deze documentaire is een oproep tot actie, waarin Koornstra samen met ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers in gesprek gaat over de noodzakelijke veranderingen in ons economische systeem. Hij benadrukt dat Nederland alle middelen en kennis heeft om de voorloper te zijn in deze duurzame transitie.

Het paradijs op aarde schrijft:
Het Paradijs op aarde begint in Nederland (met de energietransitie). Stel je voor: het is 2030 en we leven inmiddels doordat we de zaken slim hebben aangepakt in een wereld zonder schaarste. Energie, vervoer, gezonde voeding: nergens is meer een tekort aan. Een droom? Niet volgens Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer, de nationale energiecommissaris, coördinator SDG7, voorzitter van het koplopers gilde bij MVO Nederland en voorvechter voor een betere wereld. In een tijd waarin rampen en crises de waan van de dag bepalen, is het misschien een beetje moeilijk voor te stellen. Maar volgens Koornstra is het écht waar: het paradijs op aarde – een radicaal andere wereld zonder schaarste – ligt binnen handbereik. Dat paradijs begint hier in Nederland met de energietransitie. De prijs van schone energie, zoals zonne- en windenergie, duikt al jaren met een enorme rotgang omlaag. Steeds beter weten we deze praktisch oneindige bronnen van energie op te vangen en door te zetten naar onze samenlevingen. Tegelijkertijd weten we onze huidige industrie steeds zuiniger in te richten.
Dat is ook niet zo moeilijk, want de fabrieken van vandaag werken nog steeds veelal met technieken die werden ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog; toen duurzaamheid nog geen issue was. De energiebesparingen die nu doorgevoerd kunnen worden zijn daarom enorm. Als laatste belangrijk onderdeel van deze duurzame energietransitie is het slim opslaan en distribueren van energie volgens het zogenaamde Internet der Energie.Zodra deze drie trends samenkomen – het slimmer opwekken en besparen van energie en het verstandig opslaan en distribueren– zal energie bijna gratis worden. Die kosten worden verwaarloosbaar. Schone energie zal voor iedereen daarom nagenoeg gratis worden.'Uit bijna gratis energie, volgt al het andere. En daar begint het paradijs langzaam op te doemen.En Koornstra gaat door. 'Stel nou dat we gezondheid ook anders gaan inrichten? Zieke mensen weer beter maken is nu een verdienmodel.
Bekijk ook deze duurzame tips

Fijn om te volgen; Groene initiatieven en ideeën worden door hen in het zonnetje gezet!

Het kán ook groen én sociaal: GRRU's AltijdWerkplaats bewijst hoe onbenutte menselijke energie en natuurherstel samen leiden tot betekenisvol werk.

Ook op de radio kan je inspiratie opdoen rondom duurzamer leven. BNR duurzaam heeft interessante sprekers.
Het Ministerie van de Toekomst zet aan tot groen(er) denken door tijdrebellen te inspireren keuzes te maken die goed zijn voor de generaties van morgen.

Inspirerend platform omtrent groener leven.