De nieuwe winkel - restaurant
Dit is groene revolutie op zijn best! De Nieuwe Winkel in Nijmegen laat zien hoe gastronomie kan bijdragen aan een betere wereld. In plaats van traditionele ingrediënten die ons landschap verarmen, werken ze met een fascinerende diversiteit aan eetbare planten - van oer-Hollandse soorten tot verrassend goed gedijende nieuwkomers als Japanse gember en Chinese mahonie.
Door te experimenteren met fermentatie en innovatieve bereidingswijzen toveren ze deze botanische ingrediënten om tot gerechten die niet alleen verwonderen, maar ook een nieuwe weg wijzen. Ze bewijzen dat topgastronomie en zorg voor biodiversiteit perfect samengaan. Hier proef je letterlijk hoe een duurzame toekomst smaakt!
De nieuwe winkel - restaurant schrijft:
Gas·tro·no·mie
de kunst van lekker eten en drinken.
Bo·ta·nie
onderdeel van de biologie dat zich bezighoudt met de studie van planten.
We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige systeem van consumeren is niet duurzaam, maar eindig. Bovendien bepaalt ons menu het landschap. Kijk maar naar de eindeloze velden met raaigras, voederbiet en snijmaïs: allemaal voer of hooi voor melkkoeien. Dat kan anders.
Bij De Nieuwe Winkel koken we om de wereld beter te maken. Daarom gebruiken we planten: botanische gastronomie. We zoeken toepassingen voor eetbare planten. Dat kunnen planten zijn die hier al eeuwen groeien, maar ook planten van verder weg. Zo voelen de Japanse gember, de Chinese mahonie of de honingbes uit Siberië zich verrassend goed thuis in Nederland.
Als de natuur haar werk gedaan heeft, is het onze beurt. We plukken. Ruiken. Proeven. Analyseren. Fermenteren. Koken. Tot er iets op je bord ligt wat je verwondert en overdondert.
Op Instagram
@restaurantdenieuwewinkel
Op 24 oktober 2024:
𝐂𝐨𝐥𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 We work with food forest Ketelbroek, or as co-founder and food forest farmer Wouter van Eck calls it: “Lazy Farmers’ Paradise.” Here, there is no ploughing, sowing, weeding, fertilising and certainly no spraying. Here, people plant and then harvest endlessly: seeds, flowers, shoots, buds, tubers, nuts, apples, pears and plums. It’s almost as if the fruit falls from the trees by itself. This is the result of working with nature rather than against it. No annual crops but perennials. Every year, the system becomes richer and the harvest more abundant. If only we are patient and trust nature. Then she will reveal her secrets all by herself. #BotanicalGastronomy ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #Restaurant #DeNieuweWinkel #EatMorePlants #Vegan #FoodForest #BestVegetablesRestaurants #WereSmartTop100…
Bekijk ook deze duurzame tips
Coalitie die een transitie naar een inclusieve, duurzame landbouw wil realiseren. Als kraamkamer voor het nieuwe normaal.
Kleine webshop met eten & drinken waarvan de herkomst volledig transparant is.
Verzamelwebsite van diverse initiatieven in Amsterdam gericht op lokaal, gezond en duurzaam eten.
Eerlijk, echt vers, gezonde én lekkerder eten, rechtstreeks van de boer.