Gids naar een groenere én gezondere badkamer

Er was ooit een quote die ik zag in een organic skincare winkel in Bussum die me altijd is bijgebleven: "If you can't eat it, don't put it on your skin." Deze wijsheid zette me aan het denken over wat we dagelijks op ons grootste orgaan smeren - onze huid.

Waarom is dit zo belangrijk? Omdat je huid meer is dan alleen een barrière tegen de buitenwereld. Het is een levend, ademend orgaan (je grootste zelfs;)) dat alles absorbeert wat we erop aanbrengen. Helaas zijn veel 'verzorgingsproducten' die we gebruiken nauwelijks natuurlijk. We denken dat we onszelf goed verzorgen, maar in feite doen we vaak weinig voedends voor onze huid en ons lichaam.

Dit besef was voor mij het startpunt van een reis naar een duurzamere en gezondere beauty routine. En weet je wat? Het is eenvoudiger, leuker én voordeliger dan je zou denken! Laat me je meenemen op mijn ontdekkingsreis naar een groenere badkamer en een gelukkigere huid.


Lilian Mansvelder - Potjer

Kleine stappen, groot verschil

Weet je wat het mooie is? Je hoeft niet meteen je hele badkamerkast om te gooien. Begin klein, experimenteer en ontdek wat bij jou past. Zo heb ik het zelf ook aangepakt, en voor je het weet, heb je een verzorgingsroutine die niet alleen goed is voor jou en je huid, maar ook voor onze planeet!

Mijn favoriete duurzame ontdekkingen

1. Deodorant: Fris én milieuvriendelijk

Merken als Happy Soaps, Happy Earth en We love the planet zijn mijn nieuwe beste vrienden geworden. Ze zijn verrassend effectief en oh zo makkelijk verkrijgbaar bij je lokale drogist of supermarkt. Mijn tip? Probeer de lavendel variant van Happy Soaps eens - een ware game-changer! En voor die momenten waarop je toch even wilt spuiten? Ik houd een Rituals spuitdeo achter de hand.

2. Scheren: Gladde benen, blij geweten

Wist je dat een duurzaam scheermesje niet alleen beter voor het milieu is, maar ook voor je portemonnee? Na wat twijfels ben ik overgestapt op Zero waste club en Oceonics. Het resultaat? Superglad, minder afval én op de lange termijn veel goedkoper! Een setje van 100 navulmesjes kost slechts €17,95 - probeer dat maar eens te evenaren met wegwerpmesjes!

3. Lichaamsverzorging: Zeep met een verhaal

Ontdek de wereld van zeepbars! Merken als Happy Soaps en Werfzeep zijn niet alleen plasticvrij, maar ruiken ook heerlijk. Plus, ze zijn vrij van chemische ingrediënten en in Nederland gemaakt. Werfzeep gaat zelfs nog een stapje verder met hun biologische productie. Mijn gouden tip: gebruik een bar zakje. Hiermee voorkom je dat kleine stukjes wegspoelen, het schuimt makkelijker, je hebt meteen een spons én het kan erin drogen na gebruik.

4. Tandverzorging: Stralende glimlach, miniem afval

Met Smyle heb ik mijn complete tandverzorging verduurzaamd. Van tandpasta tot tandenborstel, alles is plasticvrij en super compact. Het abonnement zorgt ervoor dat ik nooit zonder zit - gemak dient de mens én het milieu!

5. Haarverzorging: Natuurlijk mooi

Of je nu Happy Soaps, Werfzeep of DEHEB gebruikt, je haar zal je dankbaar zijn. En het beste? Je hebt veel minder nodig dan je denkt. Eén wasbeurt per week is vaak al genoeg voor gezond, glanzend haar. Voor conditioner zweer ik bij DEHEB en/of Lavera olie, die ik als leave-in gebruik voor het temmen van mijn krullen;) 

6. Krullenverzorging: Definieer je krullen

Met krullend haar heb je soms wat extra's nodig. IdHair Elements Curl Definer is mijn go-to product. Het is veganistisch, gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten en wordt in Zweden geproduceerd. Geen wilde pluizenbos meer!

7. Haarverzorging tools: Hout ipv plastic

Een acacia houten kam is mijn favoriet. Duurzaam, gaat lang mee, plasticvrij en perfect voor mijn krullen. In anderhalve minuut is mijn haar doorgekamd (als het nat is, natuurlijk - droog kammen is een no-go voor krullen).

8. Gezichtsverzorging: Natuurlijke gloed

Voor mijn gezicht wissel ik tussen Lavera en JOIK. Lavera is een budgetvriendelijk Duits merk met een breed assortiment - een echte aanrader als je in Duitsland bent! JOIK is wat luxueuzer, maar oh zo fijn voor je huid.

Verrassend voordelig

Wat veel mensen niet weten: duurzame verzorging kan ook nog eens voordelig zijn! Denk aan de langere levensduur van een goed scheermesje of hoe lang je doet met één shampoobar. En vergeet niet om uit te kijken naar aanbiedingen, vooral als je in Duitsland bent (hello, Lavera bij DM!).

Jouw beurt!

Nieuwsgierig geworden? Start met één product dat je aanspreekt en ervaar zelf hoe makkelijk en fijn duurzame verzorging kan zijn. Voor je het weet, inspireer jij anderen met jouw groene badkamer!

Heb je zelf al stappen gezet richting een duurzamere beautyroutine? Ik hoor graag jouw ervaringen via Instagram of de mail!

P.S. Onthoud, het gaat niet om perfectie, maar om vooruitgang. Elke kleine verandering telt en draagt bij aan een groenere toekomst en een gelukkigere huid. Dus wees niet te streng voor jezelf en geniet van je duurzame ontdekkingsreis!

Big green smile

Webshop voor groene opties voor persoonlijke verzorging, schoonmaak en meer.

Boho

Een Frans merk dat groene make-up maakt.

E co

Duurzaam warenhuis middenin Utrecht met diverse shop in shops die ongeveer elke 2 jaar wisselen.

Het duurzame warenhuis

Duurzaam warenhuis in Nijmegen, van kleding tot tuinzaden tot accessoires.

Het faire oosten

Groen warenhuis in Amsterdam, met fashion voor dames, heren, kids, speelgoed en accessoires.

JOIK

Groene productlijn voor huidverzorging vanuit Estland. Je huid is je grootste orgaan, wees daar voorzichtig mee:)

Naif

Naïf is een inmiddels vrij ingeburgerd merk voor de verzoring van baby's en kinderen. Tegenwoordig ook voor volwassenen.

Nieuw M Os

Hele fijne winkel in Amersfoort vol met groene merken.

Wanderwood

In toch wel een van mijn favoriete steden, Den Bosch, is deze prachtige groene kleding en woonaccessoires winkel!

Werfzeep

Handgemaakte en biologische zeep uit de Utrechtse werven.